woensdag 21 december 2016

Lange zinnen

De Troonrede zal ook dit jaar waarschijnlijk weer net iets makkelijker zijn dan vorig jaar. Met minder moeilijke woorden. In moderne brieven zijn lange zinnen niet zo gebruikelijk: kort en bondig is de norm. Maar lange zinnen hoeven een tekst niet onleesbaar te maken. Bij lange zinnen haken lezers al snel af.


Lange zinnen zijn vervelend.

Ze veroorzaken slaperigheid bij de lezer. Diezelfde lezer raakt ook vaak de draad kwijt. Er lijkte me niks mis met lange zinnen als ze de lezer meesleuren in de golven van het verhaal zonder hem of haar het gevoel te geven te . Het is daarom verstandig om vaker een punt te zetten. In een goede tekst wisselen korte en lange zinnen elkaar op een logische manier af, zodat de tekst een soort natuurlijk ritme krijgt.


Hak ze in stukken en zet eens wat vaker een punt. De tasjesles, geschikt voor onder- en middenbouw, is een fijne manier om kinderen uit te dagen lange zinnen te maken. Helga vroeg me een aantal weken geleden, of en hoe het mogelijk is, te lange zinnen in Word weer te geven.


Leuke tongbrekers zijn grappige zinnetjes en moeilijke zinnen waarover je tong.

Liesje leerde Lotje lopen langs de lange Lindelaan, maar Lotje wou de L niet . De Franse schrijver Serge Volle, fan van de iets meer bekende . Vertalingen in context van lange zinnen in Nederlands-Engels van Reverso Context: Over lange zinnen gesproken, wij zouden gaan trouwen. Schrijvers van lange zinnen zijn luie schrijvers”, las ik ergens. Te lui om van één lange zin drie korte zinnetjes te maken. Veel mensen vinden het lastig. TIK voor Communicatie helpt met de blogserie opvallend effectief schrijven.


Uiteraard is het belangrijk om te schrappen wat kan, en op . Zorg ervoor dat elke zin een onderwerp en een persoonsvorm heeft. Een zin met een lange aanloop is een lange zin waarin de kern van de informatie helemaal achteraan staat. Ritme vind je terug in zinnen: korte zinnen, lange zinnen. Bij heel veel lange zinnen haak ik zo ergens halverwege af. Ik hoor de rest niet meer.


Door lange zinnen vertraag je. Minder extreem lange zinnen Dat betekent echter niet dat je onbeperkt. Met haar zinnen van soms wel 3woorden zat Inez Weski daar een . MetaTaal in de praktijk: lange zinnen maken met legoblokjes.


Ineens zie je welke woorden er in een zin staan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts